Hoe is het nou in Malawi?

Het organiseren van een festival in één van de armste landen is niet altijd even makkelijk. Het gaat niet goed in Malawi; er is geen geld, geen benzine, weinig stroom en de sponsors houden hun hand op de knip.. hierbij een (lang) verzoek voor een (kleine) bijdrage

https://getfunded.nl/campagne/21970-zomba-city-festival-2023

In Malawi is het lekker warm, maar ook erg nat want we zitten in het regenseizoen. Een heftig regenseizoen; zoveel regen heb ik eerder nog niet gezien.

Fijn voor de gewassen zou je denken, want er is regen èn zon! Helaas ook af en toe een storm bij Madagascar en Mozambique, waardoor voor velen de oogst is mislukt. Cycloon Freddy zit al 3 weken in de buurt te spoken. De mais is omgewaaid door harde wind. Dit jaar extra zuur, want kunstmest was voorheen rond de €20-25 maar door de oorlog in de Oekraine dit jaar €70-75. Dan te bedenken dat ons personeel ongeveer €60-90 per maand verdient, dan hebben ze minimaal 1 maandloon geinvesteerd in hun veld en dat is nu dus letterlijk weggewaaid.

Ik volg Freddy online

Malawi is een stabiel en veilig land. Nooit oorlog en weinig criminaliteit. Je kunt heerlijk rondreizen en je deuren open laten staan zonder problemen. Echter, de corruptie is hoog. Er zijn geen zakkenrollers maar zakkenvullers in alle lagen van de overheid en andere organisaties. Niet raar als je ziet hoe weinig mensen hier verdienen.. een hoogleraar kan met haar reguliere inkomen haar kinderen niet eens naar een goede school sturen.

Want dat wil je! Een goede dure school. Educatie is ontzettend slecht met slecht betaalde en daardoor veel ongemotiveerde docenten die in sommige gevallen letterlijk onder een boom lesgeven aan 90 tot 120 kinderen. Heel schattig om te zien; die lieve snoetjes die hun best doen en hard schreeuwen als ze de docent nazeggen, maar ze leren niet na te denken of logisch te redeneren,

Les onder een boom: de docent nazeggen

In vergelijking met de buurlanden is Malawi erg arm. Er is honger, corruptie en de inefficientie is lachwekkend en tenenkrommend tegelijk. Er is geen industrie, want er is geen stroom.. slechts 11% van de bevolking heeft 10u per dag stroom.

Waar gaat het naar toe met Malawi? Op dit moment hard naar beneden. Er staan rijen voor de pomp want er is (weer) geen benzine; omdat er geen dollars in het land zijn, kan Malawi geen benzine importeren. De kwacha devalueert en is steeds minder waard.

Rijen voor de pomp

Malawi is zo mooi! Het is een fijn land om te wonen. Niet altijd makkelijk maar geen enkel land is perfect. Het weer, de mensen, geen zakkenrollers, de vrijheid, in vrede leven met andere geloven en het landschap zijn allemaal redenen om hier graag te zijn. Het is fijn om te leven zonder overvolle agenda’s en alles een paar versnellingen lager. Ondanks de armoede lijken mensen hier niet ongelukkiger. Er zijn zorgen, maar die zijn in Nederland ook; het zijn andere zorgen. Meer overleven en minder luxeproblemen.

Waar gaat het naar toe? Net als veel landen, zijn kunstenaars de voorlopers. De creatieven zijn de stem van het volk en zij zijn de toekomst. De pioniers die lastige zaken bespreekbaar maken en die hard werken om dingen te veranderen. Artiesten zijn de pioniers, zij kijken vooruit, zijn kritisch en zien een beter Malawi. Zij kunnen de rolmodellen zijn voor de jongeren en zij brengen hoop.

Daarom werk ik graag met jonge creatieve mensen: artiesten en de crew achter de schermen. Dat is waarom ik Zomba City Festival organiseer – zonder budget en met een heel klein team van ambitieuze creatievelingen die graag hun brood willen verdienen in de event industry. Zij geven mij energie en hoop. Ik doe het met veel plezier!! Ook met veel stress want er organiseren een 3-daags festival op 6 locaties met 3 personen waarvan 1 zonder enige ervaring, en met veel zorgen want er is geen geld. Maar wij willen iets neerzetten waar mensen plezier van hebben, misschien ook nog iets van opsteken (thema’s zijn nature, conservation, sustainability en waste management) en we geven mensen een kans om ervaring op te doen & op te treden.

3 interns op stage op groot festival

Het team gaat groeien en bestaat uit straks uit 10 vrijwilligers uit het hele land die allemaal dromen van een carriere in evenementen. Daarnaast zijn er nog minimaal 20 lokale mensen die tegen een kleine betaling gaan helpen met security & waste management.

Het festival brengt mensen naar Zomba en het weekend van 28 april tot 1 mei zal goed zijn voor veel bedrijven in de stad. Onze hoofddoelen zijn Zomba op de kaart zetten als toeristenbestemming en kansen creeren voor lokale bedrijven om extra inkomen te genereren. Dat naast de mogelijkheden die wij bieden aan artiesten om hun kunsten te vertonen en werkervaring aan ambitieuze toekomstige event professionals. En natuurlijk een leuk feestje te organiseren, want daar houdt iedereen van.

Werkgelegenheid creeren

Alle kleine beetjes helpen 🙏🏼 hieronder een link voor een donatie zodat wij onze vrijwilligers eten & drinken & onderdak kunnen bieden. En hopelijk nog een paar jonge talenten kunnen boeken.

https://getfunded.nl/campagne/21970-zomba-city-festival-2023